Khamis, 31 Disember 2009

HARI PEMBALASAN

Ingatlah : masa hari bumi ini diganti dengan yang lain, demikian juga langit dan manusia semuanya keluar (yakni keluar dari kubur masing-masing) berhimpun menghadap Allah,Yang Maha Esa, lagi Maha Kuasa. (Ibrahim:48)
TAJUK PROGRAM
(menerangkan keadaan/suasana/gambaran semasa berlangsungnya program)
Yaumul Jam’ei’(hari perhimpunan) –at-Taqhabun:9
Yaumus Shad’ei (hari berpecah belah) –al-Zalzalah:6
Yaumul Fitnah (hari azab) -az-Zariyat:13-14
Yaumul Ghasyiah (hari tertutup) – al-Ghasyiah:1-6
Yaumul la Bai’un fihi wala Khilal(Hari tidak ada jual beli dan tidak ada sahabat-Handai)-Ibrahim:31
Yaumul Firar (hari lari)- ‘Abasa 80: 34-36
Yaumul syafa’ah ( hari syafaat) -al-Baqarah:48
TEMPOH BERLANGSUNGNYA PROGRAM
1 hari didunia bersamaan 50 ribu tahun dimashyar.
TEMPAT
padang mashyar“ kemudian (ketahuilah bahawa)apabila ditiup Sangkakala dengan sekali tiup, Dan bumi serta gunung-gunung diangkat (dari tempat nya) lalu dihancurkan keduanya dengan sekali hancur, Maka pada saat itu berlakulah hari kiamat,”(al-Haaqqah:13-15)
TARIKH JANGKAAN
“Pada Jumaat juga kiamat akan berlaku. Pada hari itu tidaklah seorang yang beriman meminta sesuatu daripada Allah melainkan akan dikabulkan permintaannya.” ( Hadis riwayat Muslim).

PARA JEMPUTAN
”Tiupan yang pertama itu di ikuti oleh tiupan yang kedua, (yang menyebabkan orang-orang yang mati semuanya hidup semula serta keluar dari kubur masing-masing); Hati(manusia) pada hari itu berdebar-debar takut, Pemandangannya tunduk gerun.”(an-Naazi’aat: 7-9)

Keluarlah manusia dari kubur masing-masing itu ialah) kerana Allah akan membalas tiap-tiap seorang apa yang ia telah usahakan: sesungguhnya Allah amat cepat hitungan hisabNya. (Ibrahim: 51)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SUAMIKU YG TERAMAT KUSAYANGI..

SUAMIKU YG TERAMAT KUSAYANGI..
Memahami,Penyayang,Penyabar,Sporting dan yg paling penting...menerima aku dan keluargaku seadanya.....Aku bertuah memiliki seorg suami sepertinya..:)

INILAH IBUKU YANG AMATKU SAYANGI

INILAH IBUKU YANG AMATKU SAYANGI
TERIMAH KASIH IBUKU...hanya ucapan itu yg mampu ku berikan untukmu yg selalu menyayangiku.Hanya ALLAH yg dapat membalas segala pengorbananmu kepadaku sejak aku dilahirkan sehingga nafasku yg terakhir.Aku bersyukur memilikimu sebagai ibuku dunia akhirat.

DIALAH SEORANG AYAH YG AMAT PENYAYANG

DIALAH SEORANG AYAH YG AMAT PENYAYANG
Aku beruntung memiliki seorang ayah yg amat penyayang.Terlalu byk yg dikorbankan untuk membesarkan kami adik beradik.Terima kasih di atas segala pergorbananmu ayahku.sesungguhnya,hanya ALLAH yg dapat membalas jasa baikmu padaku..Dan hanya ALLAH yg mengetahui sayangnya aku padamu ayahku.

ADEQ YG SELALU MERIUHKAN KEADAAN KELUARGAKU..

ADEQ YG SELALU MERIUHKAN KEADAAN KELUARGAKU..
Seorang berhati baik walaupun zahirnya selalu membuat kami sekeluarga riuh dengan perangainya yg tak dapat ditafsirkan.

SATU2NYA ADEQ YG PEMALU

SATU2NYA ADEQ YG PEMALU
Ni adeq aku yg sedang belajar kat matrik labuan.Tapi seorang yg pemalu dan pendiam.Banyak berahsia dan tidak mudah di dekati.Dan seorang yg sensitif giler...

....WARTAWAN ASTRO...

....WARTAWAN ASTRO...
Pembawa khabar atau cerita yg sensasi.Tak kiralah luar atau dalam kawasan..yg penting semua berita 100% betul dan bukanlah gosip semata2.Skg tgh study form 6...mana2 wartawan pun kene blajar dari dia kalu nak cari liputan yg PANAZZZZ...

NI BUAH HATI PENGARANG JANTUNG KAMI SEKELUARGA

NI BUAH HATI PENGARANG JANTUNG KAMI SEKELUARGA
Adeq yg jadik kebahagiaan kami sekeluarga.Yg memgubati hati ibu dan ayah bila sunyi..penuh dengan keletah nakal dan cerewet..Tapi itulah yg menjadi kegembiraan kami.

USAHA, DOA DAN TAWAKAL

Jangan pernah kenal putus asa dalam kehidupan..inilah yang aku pelajari dari seseorg yg bernama suami.Hadapi semua cabaran dan dugaan dengan senyuman yg membanggakan.Kerana itu akan membuat kita lebih maju dalam kehidupan dunia dan akhirat.Seimbang dalam percaturan hidup,carilah keberkatan dalam usaha kita. INSYA'ALLAH........
;
free glitter text and family website at FamilyLobby.com

BELI KOMPUTER DENGAN HARGA YANG MURAH