Ahad, 27 Mac 2011

SEDEKAH SEBIJI KURMA….

Telah bersabda Rasulullah SAW:
"Sesungguhnya Allah Ta'ala menggandakan di kalangn kamu (pahala derma) sebiji kurma atau sesuap makanan, sebagaimana digandakan di kalangan kamu ternakan anak kuda atau anak unta, sehingga derma itu menjadi sebesar Gunung Uhud!" (Sahih Al-Jami, hadis 1815)
Lihat, derma ikhlas sebiji kurma digandakan pahalanya sehingga sebesar Gunung Uhud!
Masya-Allah!
Kalaulah ini pahala sedekah yang ikhlas yang digandakan oleh Allah Ta'ala daripada sekecil biji kurma lal menjadi sebesar Gunung Uhud, bagaimana kalau derma ikhlas itu sebanyak 1 kg kurma (katakanlah 1kg ada sebanyak 100 biji kurma) diberikan kepada fakir miskin, maka Allah Subhanahu Wata'ala akan menggandakan pahalanya itu sehingga sebanyak 100 kali sebesar Gubung Uhud!
Subhanallah! 100 kali sebesar Gunung Uhud!
Dan pahala menderma tidak hanya terbatas dengan memberi sedekah makanan sahaja, bahkan apa sahaja bantuan diberikan kepada mereka yang dalam kesusahan, dikira termasuk dalam pengertian hadis tadi. ini termasuklah bantuan kewangan, pakaian, perubata, pelajaran, tempat tinggal dan sebagainya.
Apa yang disebutkan oleh Rasulullah SAW dengan sebiji kurma adalah untuk mendekatkan kefahaman masyarakat Arab ketika itu dan juga untuk mengingatkan kepada kita supaya jangan memperkecilkan segala amalan kebaikan, walau dengan hanya sekecil biji kurma sekalipun.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SUAMIKU YG TERAMAT KUSAYANGI..

SUAMIKU YG TERAMAT KUSAYANGI..
Memahami,Penyayang,Penyabar,Sporting dan yg paling penting...menerima aku dan keluargaku seadanya.....Aku bertuah memiliki seorg suami sepertinya..:)

INILAH IBUKU YANG AMATKU SAYANGI

INILAH IBUKU YANG AMATKU SAYANGI
TERIMAH KASIH IBUKU...hanya ucapan itu yg mampu ku berikan untukmu yg selalu menyayangiku.Hanya ALLAH yg dapat membalas segala pengorbananmu kepadaku sejak aku dilahirkan sehingga nafasku yg terakhir.Aku bersyukur memilikimu sebagai ibuku dunia akhirat.

DIALAH SEORANG AYAH YG AMAT PENYAYANG

DIALAH SEORANG AYAH YG AMAT PENYAYANG
Aku beruntung memiliki seorang ayah yg amat penyayang.Terlalu byk yg dikorbankan untuk membesarkan kami adik beradik.Terima kasih di atas segala pergorbananmu ayahku.sesungguhnya,hanya ALLAH yg dapat membalas jasa baikmu padaku..Dan hanya ALLAH yg mengetahui sayangnya aku padamu ayahku.

ADEQ YG SELALU MERIUHKAN KEADAAN KELUARGAKU..

ADEQ YG SELALU MERIUHKAN KEADAAN KELUARGAKU..
Seorang berhati baik walaupun zahirnya selalu membuat kami sekeluarga riuh dengan perangainya yg tak dapat ditafsirkan.

SATU2NYA ADEQ YG PEMALU

SATU2NYA ADEQ YG PEMALU
Ni adeq aku yg sedang belajar kat matrik labuan.Tapi seorang yg pemalu dan pendiam.Banyak berahsia dan tidak mudah di dekati.Dan seorang yg sensitif giler...

....WARTAWAN ASTRO...

....WARTAWAN ASTRO...
Pembawa khabar atau cerita yg sensasi.Tak kiralah luar atau dalam kawasan..yg penting semua berita 100% betul dan bukanlah gosip semata2.Skg tgh study form 6...mana2 wartawan pun kene blajar dari dia kalu nak cari liputan yg PANAZZZZ...

NI BUAH HATI PENGARANG JANTUNG KAMI SEKELUARGA

NI BUAH HATI PENGARANG JANTUNG KAMI SEKELUARGA
Adeq yg jadik kebahagiaan kami sekeluarga.Yg memgubati hati ibu dan ayah bila sunyi..penuh dengan keletah nakal dan cerewet..Tapi itulah yg menjadi kegembiraan kami.

USAHA, DOA DAN TAWAKAL

Jangan pernah kenal putus asa dalam kehidupan..inilah yang aku pelajari dari seseorg yg bernama suami.Hadapi semua cabaran dan dugaan dengan senyuman yg membanggakan.Kerana itu akan membuat kita lebih maju dalam kehidupan dunia dan akhirat.Seimbang dalam percaturan hidup,carilah keberkatan dalam usaha kita. INSYA'ALLAH........
;
free glitter text and family website at FamilyLobby.com

BELI KOMPUTER DENGAN HARGA YANG MURAH