Isnin, 20 Julai 2009

PERISTIWA ISRA' MIKRAJ

1. Sebelum Israk dan MikrajRasulullah S. A. W. mengalami pembedahan dada / perut, dilakukan oleh malaikatJibrail dan Mika’il. Hati Baginda S. A. W.. dicuci dengan air zamzam, dibuang ketulhitam (’alaqah) iaitu tempat syaitan membisikkan waswasnya. Kemudian dituangkanhikmat, ilmu, dan iman. ke dalam dada Rasulullah S. A. W. Setelah itu, dadanya dijahitdan dimeterikan dengan “khatimin nubuwwah”. Selesai pembedahan, didatangkanbinatang bernama Buraq untuk ditunggangi oleh Rasulullah dalam perjalanan luar biasayang dinamakan “Israk” itu.
2. Semasa Israk (Perjalanan dari Masjidil-Haram ke Masjidil-Aqsa):Sepanjang perjalanan (israk) itu Rasulullah S. A. W. diiringi (ditemani) oleh malaikatJibrail dan Israfil. Tiba di tempat-tempat tertentu (tempat-tempat yang mulia danbersejarah), Rasulullah telah diarah oleh Jibrail supaya berhenti dan bersembahyangsebanyak dua rakaat.
Antara tempat-tempat berkenaan ialah:
i. Negeri Thaibah (Madinah), tempat di mana Rasulullah akan melakukan hijrah.
ii. Bukit Tursina, iaitu tempat Nabi Musa A. S. menerima wahyu daripada Allah;
iii. Baitul-Laham (tempat Nabi ‘Isa A. S. dilahirkan);
Dalam perjalanan itu juga baginda Rasulullah S. A. W. menghadapi gangguan jin ‘Afrit dengan api jamung dan dapat menyasikan peristiwa-peristiwa simbolik yang amat ajaib.Antaranya :
§ Kaum yang sedang bertanam dan terus menuai hasil tanaman mereka. apabila dituai,hasil (buah) yang baru keluar semula seolah-olah belum lagi dituai. Hal ini berlakuberulang-ulang. Rasulullah S. A. W. dibertahu oleh Jibrail : Itulah kaum yang berjihad“Fisabilillah” yang digandakan pahala kebajikan sebanyak 700 kali ganda bahkansehingga gandaan yang lebih banyak.
§ Tempat yang berbau harum. Rasulullah S. A. W. diberitahu oleh Jibrail : Itulah baukubur Mayitah (tukang sisir rambut anak Fir’aun) bersama suaminya dananak-anak-nya (termasuk bayi yang dapat bercakap untuk menguatkan iman ibunya)yang dibunuh oleh Fir’aun kerana tetapt teguh beriman kepada Allah (tak mahumengakui Fir’aun sebagai Tuhan).
§ Sekumpulan orang yang sedang memecahkan kepala mereka. Setiap kalidipecahkan, kepala mereka sembuh kembali, lalu dipecahkan pula. Demikian dilakukanberkali-kali. Jibrail memberitahu Rasulullah: Itulah orang-orang yang berat kepalamereka untuk sujud (sembahyang).
§ Sekumpulan orang yang hanya menutup kemaluan mereka (qubul dan dubur)dengan secebis kain. Mereka dihalau seperti binatang ternakan. Mereka makan baraapi dan batu dari neraka Jahannam. Kata Jibrail : Itulah orang-orang yang tidakmengeluarkan zakat harta mereka.
§ Satu kaum, lelaki dan perempuan, yang memakan daging mentah yang busuksedangkan daging masak ada di sisi mereka. Kata Jibrail: Itulah lelaki dan perempuanyang melakukan zina sedangkan lelaki dan perempuan itu masing-masing mempunyaiisteri / suami.§ Lelaki yang berenang dalam sungai darah dan dilontarkan batu. Kata Jibrail: Itulahorang yang makan riba`.
§ Lelaki yang menghimpun seberkas kayu dan dia tak terdayamemikulnya, tapi ditambah lagi kayu yang lain. Kata Jibrail: Itulah orang tak dapatmenunaikan amanah tetapi masih menerima amanah yang lain.
§ Satu kaum yang sedang menggunting lidah dan bibir mereka dengan pengguntingbesi berkali-kali. Setiap kali digunting, lidah dan bibir mereka kembali seperti biasa.Kata Jibrail: Itulah orang yang membuat fitnah dan mengatakan sesuatu yang diasendiri tidak melakukannya.
§ Kaum yang mencakar muka dan dada mereka dengan kuku tembaga mereka. Kata Jibrail: Itulah orang yang memakan daging manusia (mengumpat) dan menjatuhkanmaruah (mencela, menghinakan) orang.
§ Seekor lembu jantan yang besar keluar dari lubang yang sempit. Tak dapatdimasukinya semula lubang itu. Kata Jibrail: Itulah orang yang bercakap besar(Takabbur). Kemudian menyesal, tapi sudah terlambat.§ Seorang perempuan dengan dulang yang penuh dengan pelbagai perhiasan.Rasulullah tidak memperdulikannya. Kata Jibrail: Itulah dunia. Jika Rasulullah memberiperhatian kepadanya, nescaya umat Islam akan mengutamakan dunia daripadaakhirat.
§ Seorang perempuan tua duduk di tengah jalan dan menyuruh Rasulullah berhenti.Rasulullah S. A. W. tidak menghiraukannya. Kata Jibrail: Itulah orang yangmensesiakan umurnya sampai ke tua.
§ Seorang perempuan bongkok tiga menahan Rasulullah untuk bertanyakan sesuatu.Kata Jibrail: Itulah gambaran umur dunia yang sangat tua dan menanti saat hari kiamat.Setibanya di masjid Al-Aqsa, Rasulullah turun dari Buraq. Kemudian masuk ke dalammasjid dan mengimamkan sembahyang dua rakaat dengan segala anbia` dan mursalinmenjadi makmum.Rasulullah S. A. W. terasa dahaga, lalu dibawa Jibrail dua bejana yang berisi arak dansusu. Rasulullah memilih susu lalu diminumnya. Kata Jibrail: Baginda membuat pilhanyang betul. Jika arak itu dipilih, nescaya ramai umat baginda akan menjadi sesat.
3. Semasa Mikraj (Naik ke Hadhratul-Qudus Menemui Allah):Didatangkan Mikraj (tangga) yang indah dari syurga. Rasulullah S. A. W. dan Jibrailnaik ke atas tangga pertama lalu terangkat ke pintu langit dunia (pintu Hafzhah).
i. Langit Pertama: Rasulullah S. A. W. dan Jibrail masuk ke langit pertama, lalu berjumpa dengan Nabi Adam A. S. Kemudian dapat melihat orang-orang yang makanriba` dan harta anak yatim dan melihat orang berzina yang rupa dan kelakuan merekasangat huduh dan buruk. Penzina lelaki bergantung pada susu penzina perempuan.
ii. Langit Kedua: Nabi S. A. W. dan Jibrail naik tangga langit yang kedua, lalu masukdan bertemu dengan Nabi ‘Isa A. S. dan Nabi Yahya A. S.
iii. Langit Ketiga: Naik langit ketiga. Bertemu dengan Nabi Yusuf A. S.
iv. Langit Keempat: Naik tangga langit keempat. Bertemu dengan Nabi Idri A.S.
v. Langit Kelima: Naik tangga langit kelima. Bertemu dengan Nabi Harun A. S. yang dikelilingioleh kaumnya Bani Israil.
v. Langit Keenam: Naik tangga langit keenam. Bertemu dengan Nabi-Nabi. Seterusnyadengan Nabi Musa A. S. Rasulullah mengangkat kepala (disuruh oleh Jibrail) lalu dapatmelihat umat baginda sendiri yang ramai, termasuk 70,000 orang yang masuk syurgatanpa hisab.
vi. Langit Ketujuh: Naik tangga langit ketujuh dan masuk langit ketujuh lalu bertemudengan Nabi Ibrahim Khalilullah yang sedang bersandar di Baitul-Ma’mur dihadapi oleh beberapa kaumnya. Kepada Rasulullah S. A. W., Nabi Ibrahim A. S. bersabda,“Engkau akan berjumapa dengan Allah pada malam ini. Umatmu adalah akhir umatdan terlalu dha’if, maka berdoalah untuk umatmu. Suruhlah umatmu menanam tanaman syurga iaitu lah HAULA WALA QUWWATA ILLA BILLAH”. Mengikut riwayatlain, Nabi Irahim A. S. bersabda, “Sampaikan salamku kepada umatmu dan beritahumereka, syurga itu baik tanahnya, tawar airnya dan tanamannya ialah lima kalimah,iaitu: SUBHANALLAH, WAL-HAMDULILLAH, WA lah ILAHA ILLALLAH ALLAHUAKBAR dan WA lah HAULA WA lah QUWWATA ILLA BILLAHIL- ‘ALIYYIL-’AZHIM.Bagi orang yang membaca setiap kalimah ini akan ditanamkan sepohon pokok dalamsyurga”. Setelah melihat beberpa peristiwa! lain yang ajaib. Rasulullah dan Jibrailmasuk ke dalam Baitul-Makmur dan bersembahyang (Baitul-Makmur ini betul-betul diatas Baitullah di Mekah).
vii. Tangga Kelapan: Di sinilah disebut “al-Kursi” yang berbetulan dengan dahan pokok Sidratul-Muntaha. Rasulullah S. A. W. menyaksikan pelbagai keajaiban pada pokok itu:Sungai air yang tak berubah, sungai susu, sungai arak dan sungai madu lebah. Buah,daun-daun, batang dan dahannya berubah-ubah warna dan bertukar menjadipermata-permata yang indah. Unggas-unggas emas berterbangan. Semua keindahan itu tak terperi oleh manusia. Baginda Rasulullah S. A. W. dapat menyaksikan pulasungai Al-Kautsar yang terus masuk ke syurga. Seterusnya baginda masuk ke syurgadan melihat neraka berserta dengan Malik penunggunya.
viii. Tangga Kesembilan: Di sini berbetulan dengan pucuk pokok Sidratul-Muntaha.Rasulullah S. A. W. masuk di dalam nur dan naik ke Mustawa dan Sharirul-Aqlam. Laludapat melihat seorang lelaki yang ghaib di dalam nur ‘Arasy, iaitu lelaki di dunia yanglidahnya sering basah berzikir, hatinya tertumpu penuh kepada masjid dan tidakmemaki ibu bapanya.
ix. Tangga Kesepuluh: Baginda Rasulullah sampai di Hadhratul-Qudus dan HadhratRabbul-Arbab lalu dapat menyaksikan Allah S. W. T. dengan mata kepalanya, lantassujud. Kemudian berlakulah dialog antara Allah dan Muhammad, Rasul-Nya:Allah S. W. T : Ya Muhammad. Rasulullah : Labbaika. Allah S. W. T : Angkatlah kepalamu dan bermohonlah, Kami perkenankan. Rasulullah : Ya, Rabb. Engkau telahambil Ibrahim sebagai Khalil dan Engkau berikan dia kerajaan yang besar. Engkau berkata-kata dengan Musa. Engkau berikan Dawud kerajaan yang besar dan dapatmelembutkan besi. Engkau kurniakan kerajaan kepada Sulaiman yang tidak Engkaukurniakan kepada sesiapa pun dan memudahkan Sulaiman menguasai jin, manusia,syaitan dan angin. Engkau ajarkan ‘Isa Taurat dan Injil. Dengan izin-Mu, dia dapatmenyembuhkan orang buta, orang sufaq dan menghidupkan orang mati. Engkau lindungi dia dan ibunya daripada syaitan. Allah S. W. T : aku ambilmu sebagai kekasih.Aku perkenankanmu sebagai penyampai berita gembira dan amaran kepada umatmu.Aku buka dadamu dan buangkan dosamu. Aku jadikan umatmu sebaik-baik umat. Akuberi keutamaan dan keistimewaan kepadamu pada hari qiamat. Aku kurniakan tujuhayat (surah Al-Fatihah) yang tidak aku kurniakan kepada sesiapa sebelummu. Aku berikanmu ayat-ayat di akhir surah al-Baqarah sebagai suatu perbendaharaan dibawah ‘Arasy. Aku berikan habuan daripada kelebihan Islam, hijrah, sedekah dan amarmakruf dan nahi munkar. Aku kurniakanmu panji-panji Liwa-ul-hamd, maka Adam dansemua yang lainnya di bawah panji-panjimu. Dan aku fardhukan atasmu dan umatmulima puluh (waktu) sembahyang.
4. Selesai munajat, Rasulullah S. A. W. di bawa menemui Nabi Ibrahim A. S. kemudianNabi Musa A. S. yang kemudiannya menyuruh Rasulullah S. A. W. merayu kepadaAllah S. W. T agar diberi keringanan, mengurangkan jumlah waktu sembahyang itu.Selepas sembilan kali merayu, (setiap kali dikurangkan lima waktu), akhirnya Allahperkenan memfardhukan sembahyang lima waktu sehari semalam denganmengekalkan nilainya sebanyak 50 waktu juga.Antara peristiwa Israk Mikraj yang popular di sampaikan oleh penceramahRasullulah dibawa melihat syurga, neraka ketika Israk MikrajDALAM perjalanan Israk Mikraj pada malam 27 Rejab, Nabi Muhammad SAW turutdiperlihatkan keadaan di syurga dan neraka.Rasulullah ketika memasuki syurga dengan diiringi Jibril, melihat sesuatu yang tidakpernah dilihat oleh mata dan tidak pernah didengar oleh telinga serta tidak terlintas dihati manusia.Sesungguhnya syurga itu ada lapan jenis.Tiba-tiba Rasulullah ternampak beberapa kubah lu’lu’ yang ternganga dan Bagindaterlihat pada pintu syurga tertulis ayat berbunyi: “Sedekah itu adalah 10 kali ganda danmemberi hutang itu 18 kali ganda.”Rasulullah hairan mengapakah memberi hutang itu lebih besar daripada bersedekah,lantas Baginda pun bertanya kepada Jibril mengenai perkara itu.Kata Jibril: “Orang yang meminta itu kadang-kadang dia sudah pun mempunyai barangitu, sedangkan orang yang berhutang itu tiada mempunyai apa-apa, maka terpaksaberhutang untuk mendapatkannya atau dengan kata lain dia berhutang keranabenar-benar berhajat.”Kemudian Rasulullah berjumpa sebatang sungai susu yang tiada berubah rasanya dansebatang sungai arak yang lazat dan sebatang sungai madu yang jernih. Di situ adajuga buah delima dan segala macam buah kayu. Kemudian keluar daripadanyapakaian penghuni syurga dan kemudian keluar burung yang bentuknya seperti unta.Rasulullah terlihat pula telaga Al-Kausar. Dalamnya ada 70,000 fursah yang airnyamengalir di atas batu yakut dan zabarjad. Di tepinya ada lu`lu’ yang besar, airnyamengalir masuk ke hudh (kolah) Rasulullah.Bejananya (timba) seperti bintang di langit dijadikan daripada emas dan perak sertatanahnya daripada kasturi yang amat harum. Kemudian keluarlah Rasulullah darisyurga itu.Nabi Muhammad kemudian diperlihatkan keadaan neraka. Dalamnya ada ghadaballah(kemarahan Allah) terhadap musuh-Nya dan yang ingkar perintah-Nya. Jika dijatuhkanbatu atau besi ke dalam neraka itu, nescaya hancur lebur ia dalamnya.Tiba-tiba Rasulullah ternampak beberapa kaum memakan bangkai. Bertanya Bagindakepada Jibril: “Siapa ini, wahai Jibril?”Jawab Jibril: “Inilah mereka yang makan daging saudaranya dengan mengumpat.”Baginda juga dapat melihat malaikat Malik penjaga pintu neraka, lalu ia memberi salamkepada Rasulullah. Rasulullah menjawab salam Malik. Malik ialah malaikat yang bolehdiketahui kemarahannya menerusi mukanya yang sangat masam.Sesungguhnya neraka itu terletak di bawah tujuh petala bumi. Ia mempunyai tujuhjenis, iaitu:· Neraka Jahannam.· Neraka Lazha.· Neraka Khutamah.· Neraka Saeir.· Neraka Saqar.· Neraka Jahim.· Neraka Hawiyah.Rasulullah kemudian diangkat ke Sidaratul Muntaha dan ditutupi awan.Jibril tertinggal, lalu Rasulullah berhenti menunggu. Di sini Jibril pun memasukkanBaginda ke dalam nur sambil berkata: “Engkau dan Tuhan engkau saja.”Dalam satu riwayat, Rasulullah bersabda kepada Jibril bermaksud:“Adakah di sini sahabat hendak meninggalkan sahabatnya?”Berkata Jibril: “Inilah saja tempatku, jika aku melintasi kawasan ini nescaya terbakaraku dengan nur.”Rasulullah pun melalui 70,000 hijab daripada nur hingga sampai ke Mustawa, tempatKalam menulis, yakni Kalam catatan di Luh Mahfuz. Di situ Rasulullah melihat seoranglelaki yang ghaib dalam Nur Arasy.Bertanya Rasulullah: “Siapa ini? Adakah malaikat?”“Tidak,” jawab lelaki itu.“Adakah nabi?” soal Rasulullah lagi.“Tidak. Sesungguhnya aku seorang lelaki yang hidup di dunia, basah denganmenyebut nama Allah yakni berzikir dan hatiku sentiasa terpaut kepada masjid dan akujuga tidak memaki kedua-dua ibu bapaku.”
10 Seksaan Wanita Diperlihatkan Semasa Iraq Mikraj
SEPULUH jenis seksaan yang menimpa wanita yang diperlihatkan kepada NabiMuhammad SAW ketika melalui peristiwa Israk dan Mikraj, membuatkan Rasulullahmenangis setiap kali mengenangkannya.Dalam perjalanan itu, antaranya Baginda diperlihatkan
(1) perempuan yang digantungdengan rambut dan otak di kepalanya mendidih. Mereka adalah perempuan yang tidakmahu melindungi rambutnya daripada dilihat lelaki lain.Seksaan lain yang diperlihatkan Baginda ialah
(2) perempuan yang digantung denganlidahnya dan
(3) tangannya dikeluarkan daripada punggung dan
(4) minyak panasdituangkan ke dalam kerongkongnya. Mereka adalah perempuan yang suka menyakitihati suami dengan kata-katanya.Baginda juga melihat bagaimana
(5) perempuan digantung buah dadanya dari arah p!unggung dan air pokok zakum dituang ke dalam kerongkongnya. Mereka adalahperempuan yang menyusui anak orang lain tanpa keizinan suaminya.Ada pula
(6) perempuan diikat dua kakinya serta dua tangannya sampai ke ubun dandibelit beberapa ular dan kala jengking . Mereka adalah perempuan yang boleh solatdan berpuasa tetapi tidak mahu mengerjakannya, tidak berwuduk dan tidak mahumandi junub. Mereka sering keluar rumah tanpa mendapat izin suaminya terlebih duludan tidak mandi iaitu tidak bersuci selepas habis haid dan nifas.Selain itu, Baginda melihat
(7) perempuan yang makan daging tubuhnya sendirimanakala di bawahnya ada api yang menyala . Mereka adalah perempuan yangberhias untuk dilihat lelaki lain dan suka menceritakan aib orang lain.
(8) Baginda juga melihat ( perempuan yang memotong badannya sendiri dengan guntingdari neraka. Mereka adalah perempuan yang suka memasyhurkan diri sendiri supaya orang melihat akan perhiasannya.Seksaan lain yang dilihat Baginda ialah
(9) perempuan yang kepalanya seperti kepalababi dan badannya pula seperti keldai . Mereka adalah perempuan yang sukamengadu domba dan sangat suka berdusta.Ada pula perempuan yang Baginda nampak yang
(10) rupanya berbentuk anjing danbeberapa ekor ular serta kala jengking masuk ke dalam mulutnya dan keluar melaluiduburnya. Mereka adalah perempuan yang suka marah kepada suaminya danmemfitnah orang lain.
5. Selepas MikrajRasulullah S. A. W. turun ke langit dunia semula. Seterusnya turun ke Baitul-Maqdis.Lalu menunggang Buraq perjalanan pulang ke Mekah pada malam yang sama. Dalamperjalanan ini baginda bertemu dengan beberapa peristiwa yang kemudiannya menjadisaksi (bukti) peristiwa Israk dan Mikraj yang amat ajaib itu (Daripada satu riwayatperistiwa itu berlaku pada malam Isnin, 27 Rejab, kira-kira 18 bulan sebelum hijrah).Wallahu’alam.(Sumber : Kitab Jam’ul-Fawaa`id)
Kesimpulannya, peristiwa Israk dan Mikraj bukanhanya sekadar sebuah kisah sejarah yang diceritakan kembali setiap kali 27 Rejabmenjelang. Adalah lebih penting untuk kita menghayati pengajaran di sebalik peristiwatersebut bagi meneladani perkara yang baik dan menjauhi perkara yang tidak baik.Peristiwa Israk dan Mikraj yang memperlihatkan pelbagai kejadian aneh yang penuhpengajaran seharusnya memberi keinsafan kepada kita agar sentiasa mengingati Allahdan takut kepada kekuasaan-Nya.Seandainya peristiwa dalam Israk dan Mikraj ini dipelajari dan dihayati benar-benarkemungkinan manusia mampu mengelakkan dirinya daripada melakukanberbagai-bagai kejahatan. Kejadian Israk dan Mikraj juga adalah untuk menguji umatIslam (apakah percaya atau tidak dengan peristiwa tersebut). Orang-orang kafir dizaman Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam langsung tidak mempercayai, malahanmemperolok-olokkan Nabi sebaik-baik Nabi bercerita kepada mereka.Peristiwa Israk dan Mikraj itu merupakan ujian dan mukjizat yang membuktikan kudratatau kekuasaan Allah Subhanahu Wataala. Allah Subhanahu Wataala telahmenunjukkan bukti-bukti kekuasaan dan kebesaran-Nya kepada Baginda SallallahuAlaihi Wasallam.Mafhum Firman Allah S. W. T. : “Maha Suci Allah yang telah memperjalankanhamba-Nya pada suatu malam dari Al-Masjidil Haram ke Al-Masjidil Aqsa yang telahkami berkati sekelilingnya agar Kami perlihatkan kepadanya sebahagian daritanda-tanda kebesaran Kami. Sesungguhnya Dia adalah Maha Mendengar lagi MahaMelihat.”(Surah Al-Israa’: Ayat 1).
Wallahua’lam..kita renung2 kan lah bersama….

2 ulasan:

  1. sejuk ati ibu ngandungkan putri embun ni....
    inilah yang kita cari seorg wanita tulin islam nya..
    selalu mengingatkan orang islam yang lain...
    aminnnnnnn.

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SUAMIKU YG TERAMAT KUSAYANGI..

SUAMIKU YG TERAMAT KUSAYANGI..
Memahami,Penyayang,Penyabar,Sporting dan yg paling penting...menerima aku dan keluargaku seadanya.....Aku bertuah memiliki seorg suami sepertinya..:)

INILAH IBUKU YANG AMATKU SAYANGI

INILAH IBUKU YANG AMATKU SAYANGI
TERIMAH KASIH IBUKU...hanya ucapan itu yg mampu ku berikan untukmu yg selalu menyayangiku.Hanya ALLAH yg dapat membalas segala pengorbananmu kepadaku sejak aku dilahirkan sehingga nafasku yg terakhir.Aku bersyukur memilikimu sebagai ibuku dunia akhirat.

DIALAH SEORANG AYAH YG AMAT PENYAYANG

DIALAH SEORANG AYAH YG AMAT PENYAYANG
Aku beruntung memiliki seorang ayah yg amat penyayang.Terlalu byk yg dikorbankan untuk membesarkan kami adik beradik.Terima kasih di atas segala pergorbananmu ayahku.sesungguhnya,hanya ALLAH yg dapat membalas jasa baikmu padaku..Dan hanya ALLAH yg mengetahui sayangnya aku padamu ayahku.

ADEQ YG SELALU MERIUHKAN KEADAAN KELUARGAKU..

ADEQ YG SELALU MERIUHKAN KEADAAN KELUARGAKU..
Seorang berhati baik walaupun zahirnya selalu membuat kami sekeluarga riuh dengan perangainya yg tak dapat ditafsirkan.

SATU2NYA ADEQ YG PEMALU

SATU2NYA ADEQ YG PEMALU
Ni adeq aku yg sedang belajar kat matrik labuan.Tapi seorang yg pemalu dan pendiam.Banyak berahsia dan tidak mudah di dekati.Dan seorang yg sensitif giler...

....WARTAWAN ASTRO...

....WARTAWAN ASTRO...
Pembawa khabar atau cerita yg sensasi.Tak kiralah luar atau dalam kawasan..yg penting semua berita 100% betul dan bukanlah gosip semata2.Skg tgh study form 6...mana2 wartawan pun kene blajar dari dia kalu nak cari liputan yg PANAZZZZ...

NI BUAH HATI PENGARANG JANTUNG KAMI SEKELUARGA

NI BUAH HATI PENGARANG JANTUNG KAMI SEKELUARGA
Adeq yg jadik kebahagiaan kami sekeluarga.Yg memgubati hati ibu dan ayah bila sunyi..penuh dengan keletah nakal dan cerewet..Tapi itulah yg menjadi kegembiraan kami.

USAHA, DOA DAN TAWAKAL

Jangan pernah kenal putus asa dalam kehidupan..inilah yang aku pelajari dari seseorg yg bernama suami.Hadapi semua cabaran dan dugaan dengan senyuman yg membanggakan.Kerana itu akan membuat kita lebih maju dalam kehidupan dunia dan akhirat.Seimbang dalam percaturan hidup,carilah keberkatan dalam usaha kita. INSYA'ALLAH........
;
free glitter text and family website at FamilyLobby.com

BELI KOMPUTER DENGAN HARGA YANG MURAH